Resultat 1 till 12 av 12

SEO för en webbutik och försäljningen

 1. #1
  whylds avatar
  whyld whyld är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Moderator för alla forumsektioner
  Reg.datum
  jul 2006
  Ort
  Åstorp, Skåne
  Inlägg
  277
  Gjorde en analys av de sökord som genererat försäljning under ett år (1:a januari 2006 - 31:a december 2006).

  Analysen gällde en webbshop som har ett brett utbud produkter inom sin branch och som vänder sig till en bred kundgrupp.

  Den slutsats jag drog av insamlad data är att breda sökord (t ex fiskeutrustning är ett brett sökord för all sorts utrusning för fiske) inte genererar några större försäljningssiffror (procentuellt).
  Av denna anledning är mitt antagande att när det gäller sökmotoroptimering för en webbshop med ett brett utbud och som vänder sig till en bred publik är en sökmotoroptimering för några enstaka breda sökord inte av stor vikt för försäljningen.
  Däremot är en grundlig sökmotoroptimering on-page av vikt för att ge sökmotorträffar på individuella produkter i sortimentet, då det är dessa sökträffar som leder till försäljning.


  Dock kan det tänkas vara viktigt i ett varumärkesbyggande att även sökmotoroptimera för breda sökord..


  Utifrån detta gjorde jag även antagandet att när det gäller nischade webbshoppar (alltså webbshoppar som inte har ett brett utbud eller bred kundgrupp), har de inte ett lika stort behov av en grundlig sökmotoroptimering, då deras smala utbud oftast kan beskrivas med ett brett sökord och ändå vara väldigt precist och träffande för deras produkter. T ex kan en fiskebutik som specialiserat sig på att sälja fiskeflugor kan få en hög försäljningsfrekvens på sökordet flugor.

  Detta är bara ett sammandrag av rapporten jag skrev efter att ha gjort analysen. Den fullständiga rapporten kan läsas och laddas ner här:
  Sökmotoroptimering av en webbshop och sökordsrelevans för försäljningen

  Tyvärr är rapporten inte i bloggformat så det går inte att kommentera, men lämna gärna kommentarer och kritisera här om det finns synpunkter och tankar om analysen. Man kan ju alltid missa något, och ytterligare erfarenheter och tankar i ämnet är av intresse.
  Senast redigerat av whyld den 2007-04-14 klockan 20:51.

 2. #2
  hans99s avatar
  hans99 hans99 är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  apr 2006
  Ort
  Uppsala
  Inlägg
  2 588
  Jag tror du har helt rätt!

  Tycker att jag hör det i dialog med webbutiker som tar kontakt med oss och det verkar rimligt.

  Letar man efter ett metspö skriver man metspö och inte fiskeutrustning. Ska man ut på fiskeresa och saknar allt skriver man kanske fiskeutrustning men torde vara mindre vanligt.

 3. #3
  jmns avatar
  jmn jmn är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  okt 2006
  Inlägg
  157
  Såg just en bloggning som stödjer och breddar ditt resonemang whyld, http://www.flyte.biz/resources/newsl...long-tail.html

  Han pekar på "långa svansen" (the Long Tail) som bästa källan för sina sökträffar också.

  Min reflektion på din statistik:
  Jag antar att du mätt köpfrekvensen på de som faktisk klickat på Google och alltså redan räknat bort de som inte ens valde att klicka. Ger mig en känsla att den som bara sökt på nyckelordet inte är så engagerad, medan den som valt en kombination faktiskt är på seriös jakt. Kan rentav vara så att de såg dig redan när de sökte på nyckelordet? Men blev först riktigt övertygad när "din" sajt fanns kvar på den mer avgränsade sökningen.

  Sen kanske många som söker på bara nyckelordet är marknadsresearchers. Jag får ruggigt många träffar som jag bedömer är ren kontroll hur en kampanj sprider sig organiskt. Då är det på sökord med låg konkurrens. Kan tänka mig att det är ännu mer sån trafik på populära ord.

 4. #4
  whylds avatar
  whyld whyld är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Moderator för alla forumsektioner
  Reg.datum
  jul 2006
  Ort
  Åstorp, Skåne
  Inlägg
  277
  Tilläggas kan också att ju erfarehet "sökarna" har av att använda olika sökmotorer, desto bättre är de på precisera sina sökningar för att hitta en viss produkt. (Och så har det varit sedan sökmotorernas begynnelse. Förr fanns det väl till och med tävlingar som gick ut på att hitta korrekt information så snabb som möjligt på en fråga).

  När dessa sökningar blir allt precisare medför det att en ordentlig on-pageoptimering blir allt mer relevant.


  Såg just en bloggning som stödjer och breddar ditt resonemang whyld, http://www.flyte.biz/resources/newsl...long-tail.html
  Tack för länken!

  Javisst, "långa svansen"-resultaten är även en stor del i de sökresultat som i väldigt stor utsträckning leder till försäljning i många av fallen.
  Jag håller just på med att sammanställa ytterligare en rapport, som till en viss del bygger på denna rapport, om "långa svansen" och hur detta påverkar försäljningen och marknadsföringen.

  Kort kan jag säga att ett "långa-svansen"-utbud i en webbshop kan var av stor vikt bland annat på grund av att:
  1. Det är ofta lägre eller obefintlig konkurrens om att synas på sökmotorerna.
  2. Det är större sannolikhet att en potentiell köpare använder sig av en sökmotor för att hitta en "långa svansen"-produkten, vilket, som sagt, i många fall leder till försäljning ("Normalutbudet" vet de flesta redan var det finns).

  ...och en del anledningar till, men jag vill dock fördjupa mig lite till innan jag vågar säga mer.

 5. #5
  Nikke Lindqvists avatar
  Nikke Lindqvist Nikke Lindqvist är inte uppkopplad SEO-proffs
  Moderator för alla forumsektioner
  Reg.datum
  feb 2006
  Ort
  Kungsholmen, Stockholm, Sverige
  Inlägg
  643
  Helt rätt Whyld!

  Och det är bara i sökmotormarknadsföring eller i direktmarknadsföring till kända kunder som man har en lång historik på som man kan marknadföra så här specifikt.

  Via SEO kan man täcka in hundra tusentals söktermer på en normalstor webbshop, medan man med SEM måste bli lite mer specifik (om man inte gör som Tradera, Sesam och Eniro och lägger in halva synonymlexikonet i keywordslistan).

  Det finns ingen annan typ av markandsföring som kan kommunicera lika effektivt till folk som har specifika önskemål.

 6. #6
  Patrik Berggrens avatar
  Patrik Berggren Patrik Berggren är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  mar 2006
  Ort
  Tärnö Gård, Västerås
  Inlägg
  1 383
  Detta har jag trott en längre tid, eller ... sedan ett halvår tillbaka.

  Jag har ett exempel som "bevisar" din teori lite grann Whyld, kika in denna sökning: http://www.google.se/search?hl=sv&q=...S%C3%B6k&meta=

  Tredje resultatet .... den siten är inte optimerad för denna produkt om man säger så

  Själv upptäckte jag detta fenomen direkt i statistiken för hur besökarna kom till siten

  cya,
  /PatrikB

 7. #7
  hans99s avatar
  hans99 hans99 är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  apr 2006
  Ort
  Uppsala
  Inlägg
  2 588
  Jag undrar om Google ibland inte försöker hitta en balanserad SERP med olika typer av sajter. D.v.s. inte bara sajter som säljer kaffemaskinen utan även en som ser ut att ha gjort någon utredning kring den (manualen).

 8. #8
  Gustavs avatar
  Gustav Gustav är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  mar 2006
  Ort
  Stockholm
  Inlägg
  171
  Citat Ursprungligen postat av hans99
  Jag undrar om Google ibland inte försöker hitta en balanserad SERP med olika typer av sajter. D.v.s. inte bara sajter som säljer kaffemaskinen utan även en som ser ut att ha gjort någon utredning kring den (manualen).
  Google försöker till och med att prioritera sidan med manualen/guiden framför shoppen. Överlag så nedvärderar Google sidor som säljer något, förmodligen därför att Google är tänkt som ett verktyg att leta information med. Sidor som säljer saker vill Google istället slussa in i Adwords. Lösningen för en webbutik som vill ranka bra är att skriva långa och utförliga informationssidor om shoppens produkter.

 9. #9
  whylds avatar
  whyld whyld är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Moderator för alla forumsektioner
  Reg.datum
  jul 2006
  Ort
  Åstorp, Skåne
  Inlägg
  277
  Citat Ursprungligen postat av Gustav
  Google försöker till och med att prioritera sidan med manualen/guiden framför shopen. Överlag så nedvärderar Google sidor som säljer något, förmodligen därför att Google är tänkt som ett verktyg att leta information med. Sidor som säljer saker vill Google istället slussa in i Adwords. Lösningen för en webbutik som vill ranka bra är att skriva långa och utförliga informationssidor om shoppens produkter.
  Nja, själv tror jag nog att relevans går före. Skulle någon t ex söka på ecco pigment 0,1 (vilket är penna för teknisk ritning) är sannolikheten större att man är ute efter produkten än en guide eller manual om pennan.
  Söker man däremot på pennor teknisk ritning är det större sannolikhet att man är ute efter information kring pennor som är anpassade för teknisk ritning.

  Detta är något som sökmotorernas relevansalgoritmer redan tar hänsyn till och hela tiden utvecklar med tiden. Olika sätt att söka och använda ordkombinationer på berättar redan för sökmotorn om vi är ute efter en produkt eller information.
  Sedan finns det ju alltid glapp bland sökresultaten, där något som kanske skulle vara mer relevant för sökningen kommer långt ner i SERPEN.

  Att de försöker få sidor som säljer något att istället använda sig av AdWords tror jag inte. AdWords annonser lider mycket av att deras relevans till en sökning inte är lika stor som de organiska sökresultaten. Skulle sökmotorerna verkligen försöka få alla säljande sidor att försöka slåss om AdWords skulle detta innebära att de förlorar en stor del av marknaden som är ut efter att köpa något och som väntar sig hitta relevanta sökresultat, inte annonser.

 10. #10
  hans99s avatar
  hans99 hans99 är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  apr 2006
  Ort
  Uppsala
  Inlägg
  2 588
  Citat Ursprungligen postat av whyld
  Nja, själv tror jag nog att relevans går före. Skulle någon t ex söka på ecco pigment 0,1 (vilket är penna för teknisk ritning) är sannolikheten större att man är ute efter produkten än en guide eller manual om pennan.
  Söker man däremot på pennor teknisk ritning är det större sannolikhet att man är ute efter information kring pennor som är anpassade för teknisk ritning.

  Detta är något som sökmotorernas relevansalgoritmer redan tar hänsyn till och hela tiden utvecklar med tiden. Olika sätt att söka och använda ordkombinationer på berättar redan för sökmotorn om vi är ute efter en produkt eller information.
  Sedan finns det ju alltid glapp bland sökresultaten, där något som kanske skulle vara mer relevant för sökningen kommer långt ner i SERPEN.

  Att de försöker få sidor som säljer något att istället använda sig av AdWords tror jag inte. AdWords annonser lider mycket av att deras relevans till en sökning inte är lika stor som de organiska sökresultaten. Skulle sökmotorerna verkligen försöka få alla säljande sidor att försöka slåss om AdWords skulle detta innebära att de förlorar en stor del av marknaden som är ut efter att köpa något och som väntar sig hitta relevanta sökresultat, inte annonser.
  Det här tror jag också på!

  Tycker att det stämmer med bra många SERP:ar för just Google. Och jag känner att de kört runt Google ruskigt hårt de senaste månaderna för att få till det bättre än det fungerande tidigare.

 11. #11
  jmns avatar
  jmn jmn är inte uppkopplad Kan SEO rätt bra
  Reg.datum
  okt 2006
  Inlägg
  157
  Citat Ursprungligen postat av hans99
  Jag undrar om Google ibland inte försöker hitta en balanserad SERP med olika typer av sajter. D.v.s. inte bara sajter som säljer kaffemaskinen utan även en som ser ut att ha gjort någon utredning kring den (manualen).
  Känns som det där kopplar lite till tråden om sitelinks.
  Råkar samma sajt ha sidor som passar hyfsat bra i flera vinklar belönas den med sitelinks?

 12. #12
  Anton Johanssons avatar
  Anton Johansson Anton Johansson är inte uppkopplad SEO-proffs: utökad profil
  Moderator för alla forumsektioner
  Reg.datum
  maj 2006
  Ort
  Linköping
  Inlägg
  1 018
  Visst förbättras Google hela tiden. Tror dock inte de varit missnöjda med resultaten någon gång egentligen, för deras sökresultat har alltid haft högst relevans. Google har sedan starten alltid haft högst relevans, och har det även idag i uppemot 95% av fallen. Så jag tror inte direkt de haft ont i magen för sökresultaten inte.

  Däremot försöker de ju alltid förbättra sig, förstås... Och relevanta länkar kommer och har redan nu mer kraft än orelevanta. Men att få en länk från en sida med hög trust är inte så dumt det heller, den har utan tvekan sina fördelar den med...

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)